Kapitán lode Costa Concordia zostáva v domácom väzení

07.02.2012 Celý región

Rím 7. februára (TASR) - Francesco Schettino, kapitán havarovanej výletnej lode Costa Concordia, zostane v domácom väzení v mestečku Meta di Sorrento neďaleko Neapola. Súd vo Florencii dnes totiž zamietol jeho žiadosť o prepustenie na slobodu.

Kapitánovi, ktorý sa bude zodpovedať okrem iného z trestných činov viacnásobného zabitia z nedbalosti a spôsobenia lodného nešťastia, hrozí v prípade potvrdenia viny súdom úhrnný trest okolo 2700 rokov väzenia.

Už 3. marca sa v Grossete uskutoční predbežné pojednávanie, na ktorom si okrem kapitána sadne na lavicu obžalovaných aj jeho zástupca Ciro Ambrosio. Prítomní budú nielen sudcovia, predstavitelia prokuratúry a obhajoby, ale aj poškodení, respektíve ich právni zástupcovia.

Výletná loď Costa Concordia so 4200 osobami na palube narazila 13. januára na podmorské skaly pri toskánskom ostrove Giglio a prevrátila sa na bok. Pri nešťastí prišlo zrejme o život 32 ľudí. Telá 17 obetí záchranári našli, pátranie po ostávajúcich 15 nezvestných museli v zaplavenej časti plavidla ukončiť z bezpečnostných dôvodov.

S pripravovaným odčerpávaním paliva z lode sa stále nezačalo. Termín začiatku tejto operácie je stále v nedohľadne kvôli nepriaznivému počasiu. Ekologická katastrofa však podľa šéfa krízového štábu Franca Gabrielliho nehrozí.
 

Vyberte región